Jak przygotować napoleonkę?


Polacy kochają słodkości, a większość z nas wyniosła z domu tradycję, że po zjedzeniu obiadu, trzeba wrzucić na ząb coś słodkiego. Do niezwykle popularnego deseru wśród Polaków należy m.in.: napoleonka znana pod nazwą kremówka. I choć cukiernia Poznań serwuje tego rodzaju rarytasy, warto zaznajomić się z recepturą, która pozwoli nam przyrządzić napoleonki w zaciszu własnej kuchni.

Słynne kremówki ukochane przez Jana Pawła II

Kremówka to ciasto francuskie przełożone słodkim, gęstym, budyniowym kremem. Przepadał za nim papież Jan Paweł II, kochają je Polacy. Wbrew pozorom napoleonka nie jest wcale trudna w przygotowaniu. Ciasto można zrobić samemu – wtedy konsystencją przypomina bardziej kruchy wyrób – lub kupić gotowe ciasto francuskie w rulonie. Oczywiście w przypadku opcji numer dwa deser szybciej znajdzie się na naszym stole.

Składniki na Napoleonki:
– gotowe ciasto francuskie (dwa opakowania);
– 750 ml zimnego mleka;
– 5 jajek;
– 120 g cukru;
– 80 g mąki pszennej;
– 80 g skrobi ziemniaczanej;
– łyżeczka cukru waniliowego (można zastąpić ekstraktem);
– 50 g masła;
– cukier puder do posypania.

Przygotowanie

Pierwszą czynnością jest rozgrzanie piekarnika do 200⁰C. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, rozwijamy na blasze do pieczenia. Jeśli brytfanka jest mniejsza, brzegi ciasta możemy przyciąć ostrym nożem tuż po upieczeniu. Płaty „trzymamy” w piekarniku przez około 20 minut. Po wyjęciu studzimy.

Następnie przechodzimy do przyrządzenia pysznego, aksamitnego kremu. Do wysokiego rondla wlewamy 500 ml mleka, wkładamy masło, dosypujemy cukier. Podgrzewamy na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki roztopią się i razem połączą. Do drugiej porcji mleka dodajemy wanilię, oba rodzaje mąki i jajka. Miksujemy około 5 minut. Do gotującego się mleko wlewamy zmiksowaną masę, cały czas mieszając! To bardzo ważne, aby krem się nie zważył, był gładki i bez grudek. Po 7-8 minutach mikstura powinna błyszczeć i być jednolita.

Odstawiamy do ostygnięcia pod folią spożywczą, od czasu do czasu mieszając. Ciepły krem wykładamy na upieczone ciasto, przykrywamy drugim płatem. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i kroimy w kwadraty.

Zobacz więcej na: https://cukiernia-piskorska.pl/

,